8 Aralık 2008 Pazartesi

Google siteleri nasıl indexler ?

Bildiğimiz gibi arama motorları sitelerdeki sayfaları veya yazıları kendi veritabanlarına kaydeder.Peki nasıl kaydeder? Tabiki botlar sayesinde.Botlar sürekli siteleri dolaşır ve uygun gördüğü sitelerdeki sayfaları kategorilendirerek veritabanlarına ekler.Botun sitemize gelmesi ise zaman alabilir sürekli güncel olan ve kaliteli içerik bulunan siteler daha çok bot çeker.Dolayısı ile daha çok indexlenir.Kopya yada spam tarzı siteler indexlenmez,indexlense dahi bir süre sonra silinir.Örneğin Google dizininde milyonlarca sayfa bulundurduğunu ve sürekli eklendiğini belirtmekte.Bunun yanı sıra aynı içeriğe sahip olan sitelerin çoğunun indexlenmediğini belirtmekte.Uzun lafın kısası sitemizin indexlenmesini istiyorsak özgün ve kaliteli içerik eklememiz gerekmekte.Tabi her ne kadar özgün olsada arama motorlarının sizi görmesi gerek.Işte burada seo konuşuyor.Indexleme işlemi için tabikide seo gerekli.Bizde zrmbilisim katkıları ile 2009 seo yarışması
süresince google'nin bizi görmesini dört gözle bekliyoruz :)

seo yarışması son durum

"zrmbilisim katkıları ile 2009 seo yarışması" günler ne kadar çabuk geçiyor.Blogumuz henüz yeni olduğu için google daha tam olarak indexlemedi.Şu an itibari ile yarışmada 3. sıradayız.Bir kaç gün önce 2 idik ama bügün bir sıra gerilemişiz.Kurban bayramı ve tatil dolayısı ile daha çok ilgilenme fırsatım oluyor bloglarım ile.Umarım bu süre zarfında zrmbilisim katkıları ile 2009 seo yarışmasında ilk 3'den düşmem.Bu arada tüm islam aleminin Kurban Bayramı mubarek olsun.Kestiğiniz kurbanları Allah kabul etsin ;)

SEO'yu etkileyen faktörler

SEO'yu etkileyen faktörlerlerden bahsedecek olursak :

Hızlı bir hosting:
Web Hosting şirketinizin size hızlı bir bağlantı sunması birinci kuraldır. Öyle ki bazı durumlarda yavaşlıktan dolayı botlar sayfayı 404 kodu ile görmektedir (bulunamadı). İyi bir Web Hosting birinci kural.

XML Sitemap ve RSS Feed: Sitemap, site haritasıdır. Bu bir XML dosyasıdır. Sayfaların konumlarını, son güncelleme tarihlerini, önem derecesini vb. bilgileri içermektedir. Kendi site haritanızı yaratmak için çeşitli programlar vardır. Sitemap Generator Download ederek bu işlemi daha hızlı yapabilirsiniz. Daha sonra hazırladığınız Sitemapı Google gibi arama motorlarına gönderebilirsiniz.

Doğru Seçilmiş Keywords: Keywords, internet sitenizin arandığında bulunmasını istediğiniz kelimelerdir. Bunlar META taglarında keywords olarak görülürler. Burada iki terimden söz edilebilir. Biri Keywords Öncelik Derecesi, diğeri ise Keywords zorluk derecesidir. Zorluk derecesi aranma sıklığı yani popülerlik demektir. Google API key sahibi olarak bu bilgileri alabilirsiniz.

Keywords Research: Keywords Tag içine kapsamlı konular yazmanız (daha çok aranan) sizin yararınızadır. Birçok Keyword üretme uygulaması bulunmaktadır. Bunlardan biri için buraya tıklayın.

Aranılan Terimin Adres içinde Geçmesi: Bu adres linkinde aranılan kelimenin olmasıdır. Örneğin "zrmbilisim katkıları ile 2009 seo yarışması" diye arattırırsak "http://zrmbilisim2009-seoyarismasi.blogspot.com/2008/12/zrmbilisim-katkilari-ile-2009-seo.html" gibi ya da "http://zrmbilisim2009-seoyarismasi.blogspot.com/" şeklinde siteler her zaman daha üstte tutulacaktır.

Title'de Aranılan Kelime: TITLE yani HTML belgesinin başlığında aranılan kelimenin bulunması size artı puan kazandıracaktır.

Description'da Aranılan Kelime: Description kısmı, arama motorları tarafından bazen kaynak yerine görüntülenir. Yani belge içeriği değil Description (Açıklama) kısmı gösterilir kullanıcıya. Bu durumda bu bölümü boş bırakmamak gerekli.

Dış Linklerin Azlığı: Dışarıya verdiğiniz linkler sitenizin PageRank değerinde etkilidir. Düşük kalite olarak belirlenirse siteniz daha aşağılarda görünecektir.

HTML Validation: Kurallara uygun hazırlanmış bir HTML dosyası her zaman için daha iyi okunur tarayıcılar tarafından, aşırıya kaçılmış scriptler, gereksiz taglarla ve 150 kb dan büyük html belgeleri ile şansınız düşer. Kendi web sitenizi test etmek için W3 HTML Validation Tool kullanabilirsiniz.

Profesyonel Tasarım: HTML dili kullanılarak yazılmış belgeler, linklerin resim dosyası olarak verildiği sayfalar, grafiğin daha fazla yer tuttuğu siteler bir adım öndedir. Bunun nedeni TEXT-LINK lerin IMAGE-LINK lere oranla spam oranı daha fazla olmasıdır.

Bir Arama Motoru Nasıl Çalışır?

Öncelikle sitenizin varlığını bilmesi gerekir. Buna 'Crawl etmek' diyebiliriz. Web siteniz Crawl edildikten sonra botlar tarafından sürekli ziyaret edilir. İndexlenme aşaması ise sitenin arama motoruna eklendiği kısımdır. Bu kısım Crawl işleminden 1-2 gün sonra gerçekleşebileceği gibi tüm sitenin arama motoruna kaydı 80 gün kadar sürebilir (Yaklaşık 1000 sayfa için).indexleme aşamasından sonra sitenin Query yani sorgu kısmında görüntülenmesi durumu belirlenir. Bir site sonunculuktan en üst seviyeye çıkabileceği gibi, Spam olduğu tespit edilirse tamamen silinebilir (eklenmemek üzere)

Neden SEO'ya gerek duyulur?

SEO, bir çeşit sitenizin trafiğini arttırma yoludur. Arama Motorlarında sitenizi sabitleyebilirsiniz bu şekilde. Ama hiçbir zaman #1 ya da üst seviyelerde çıkma garantisi olmayan bir sistemdir. Üstelik sadece bazı arama motorları destek vermektedir. Örneğin Google, MSN ve Yahoo gibi.

"zrmbilisim katkıları ile 2009 seo yarışması"